VGZ ZorgverzekeraarBeter en langer slapen met online slaaphulp Slaap Lekker
Eén op de drie Nederlanders heeft slaapproblemen, van een incidenteel nachtje wakker liggen tot chronische slapeloosheid. Met het online zelfhulpprogramma Slaap Lekker, ontwikkeld door zorgverzekeraar VGZ, kunnen zij nu zelf hun slaapklachten te lijf. VGZ-verzekerden kunnen Slaap Lekker via internet én als app gebruiken, voor niet-VGZ-verzekerden is de Slaap Lekker-app eveneens gratis te downloaden in de AppStore en (vanaf 26 oktober) in de Android Market. De Slaap Lekker-app is ook los te gebruiken.

Circa 10 procent van de volwassen Nederlandse bevolking lijdt aan insomnie, oftewel slapeloosheid, de bekendste van alle slaapklachten. Als slapeloosheid lang aanhoudt, kan dit grote gevolgen hebben voor de gezondheid, de kwaliteit van leven, stemming, geheugen en algeheel functioneren. Slapeloosheid is bovendien een van de belangrijkste oorzaken van werkverzuim.

Het online zelfhulpprogramma Slaap Lekker helpt mensen inzicht te krijgen in hun slaappatronen. Het is erop gericht hen te helpen hun slaapkwaliteit en slaapduur te vergroten en zo hun welbevinden te verbeteren. De eerste modules behandelen slapeloosheid en dag- en nachtritmestoornissen, begin 2012 komt een module over slaapmiddelen beschikbaar. ‘Mensen met een chronisch slaaptekort hebben een verhoogde kans op hart- en vaatziekten’, aldus Ilse te Walvaart, directeur Zorgvernieuwing van VGZ. ‘Slaap Lekker biedt mensen de mogelijkheid om zelf aan de slag te gaan met hun slaapproblemen.’

Slaap Lekker is gebaseerd op wetenschappelijke inzichten, en geschreven en ontwikkeld door artsen. Het zelfhulpprogramma duurt in totaal twaalf weken.

Wat Slaap Lekker onderscheidt van bestaande slaap-apps, is dat het werkt met een slaaplogboek, adviezen, opdrachten en coaching. In de internet-versie krijgen VGZ-verzekerden eerst een uitgebreide vragenlijst die hen helpt het probleem te analyseren. Bovendien kunnen ze per e-mail contact opnemen met een slaapdeskundige, en op termijn met een gedragsdeskundige.

Slaap Lekker is te vinden via www.vgz.nl/slaaplekker, in de iTunes App Store en vanaf woensdag 26 oktober ook in de Android Market. De Slaap Lekker-app is sinds afgelopen maandag beschikbaar in de iTunes App Store.